Het wereldkampioenschap Feedervissen 2015 was van maandag 6 tot en met zondag 12 juli aan het kanaal van Gent naar Terneuzen in Zeeland. Dit prestigieuze evenement werd voor de eerste keer in Nederland gehouden. Helaas konden de Nederlandse vissers in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe hun favorietenrol niet waarmaken. Engeland mocht met de felbegeerde wereldcup naar huis.

feeder fishing

Het wereldkampioenschap voor dit zogeheten feedervissen werd georganiseerd door sportvisserij Nederland. Het vissen met een voerkorfje boven de haak, om zo een zo nauwkeurig mogelijke voerplek te maken. De officiële trainingen waren van maandag tot en met vrijdag. Het wereldkampioenschap zelf begon op zaterdag 11 juli en duurde tot en met zondag 12 juli. Het parcours was vier kilometer lang en aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Vijfde editie van het WK Feeder

Dit jaar werd het WK Feeder voor de vijfde keer gehouden. Omdat het wereldkampioenschap voor de eerste keer in Nederland is, was de wereldtop op het gebied van feedervissen nu live in actie te zien. Het evenement trok veel bezoekers uit Nederland en België. De organisatie gokt dat er tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers op het wereldkampioenschap zijn afgekomen. Mede omdat Nederland de laatste jaren ook hoog scoorde in deze tak van de hengelsport. In 2011 was dat brons, in 2012 goud en in 2014 weer brons. De verwachtingen waren dan ook zeer hoog gespannen.

Nederlandse team was er klaar voor

Het Nederlandse team tijdens het WK Feeder werd gevormd door Theo Leijrik, Ramon Ansing, Jan Peter van der Willik, Frank van der Schaft, Arnout van de Stadt en Marco Hofman. De Nederlandse vissers waren klaar om de strijd met de vijfentwintig andere landen aan te gaan. In totaal met maar liefst honderdvijfentwintig vissers langs het parcours.

Donderdag klonk het officiële startschot voor het wereldkampioenschap in het Scheldetheater in Terneuzen. Na een vlaggenparade door de stad werden de deelnemers aan het publiek voorgesteld. De Engelsen, met wereldkampioen Steve Ringer, de Belgen voor wie het ook een bijna thuiswedstrijd was en de Duitsers. Ze waren er allemaal.

Uitslagen waren teleurstellend

Het Engelse team won de felbegeerde wereldcup. De tweede prijs ging naar Frankrijk en de Hongaren werden derde. Nederland moest genoegen nemen met de negende plaats. Dit terwijl Arnout van de Stadt zondag zijn sector won.

In het individuele klassementwon de Portugees José Evangelista. Hij steeg met tien kilo snel in zijn sector en hij mocht het verdiende goud mee naar huis nemen. De Rus Alexander Osipov werd tweede en Mick Vials uit Engeland derde. Steve Ringer behaalde een zevende prijs en Van de Stadt werd met zijn achttiende plaats de eerste Nederlander. Het was een teleurstelling voor de Nederlandse vissers, maar het Wereldkampioenschap zelf was schitterend.

«