Het is twee uur na zonsondergang, de duisternis is ingetreden en velen maken zich klaar om te gaan slapen. Tijd voor de nachtvissers om er op uit te gaan! Dit nachtelijke avontuur duurt officieel tot één uur voor zonsopgang en is gebonden aan bijzondere regels.

nachtvissen-header

Bijzondere regels

Als het nachtvissen wettelijk is toegestaan dan kan de visrechthebbende dit toch op “zijn” water verbieden of hieraan bepaalde voorwaarden verbinden zoals het bezit van een aanvullende nachtvistoestemming. Daarom heeft Sportvisserij Nederland samen met de federaties een gezamenlijke landelijke Nachtvistoestemming ontwikkeld om het nachtvissen in goede banen te leiden. Als de wateren in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan en ze tevens voorzien zijn van dit symbool, is er ook toestemming om ’s nachts te vissen. Nachtvissen in Limburg is voorlopig alleen toegestaan in een gedeelte van de Maas en het Julianakanaal en het Lateraalkanaal. De Nachtvistoestemming voor het jaar 2014 kost € 10,- en is online te bestellen.

Tentje

De regels met betrekking tot een tentje of ander schuil- of kampeermiddel zijn sinds 1 oktober 2012 onveranderd. De gemeente heeft hierin nog altijd het laatste woord. Dit is vaak terug te lezen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van de gemeente. Als de gemeente het gebruik van een tentje toestaat dan kan de visrechthebbende hieraan – net als bij het nachtvissen – nadere voorwaarden stellen. Om te weten of je een tentje mag gebruiken, moet je dus eerst kijken naar de APV en vervolgens in de schriftelijke toestemming (vergunning) voor het vissen.

nachtvissen-tentje

De wateren waar het gebruik van een tentje is toegestaan zijn in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren voorzien van dit symbool. Voor de wateren waar dit symbool niet bij staat, is het onbekend of niet toegestaan. Wanneer je dus wel gebruik kunt maken van een tentje is het raadzaam om gebruik te maken van handige voorzieningen om de nacht door te komen. Denk voor je uitrusting o.a. aan:

Aas & techniek

Als je toestemming hebt van de visrechthebbende om met een peur te vissen (de VISpas is hiervoor niet voldoende!) mag je hiermee wettelijk gezien het hele jaar ook ‘s nachts vissen. Daarnaast zijn er ook verschillende technieken voor het vissen met dood aas. Check ook even deze uitgebreide tips op het gebied van materiaal, levend aas en technieken om optimaal voorbereid te zijn!

nachtvissen-techniek

 

« »